tirsdag 3. april 2012

Engelsk Påske Tradisjon



I England blir disse tradisjonelle påskebollene solgt hele året, akkurat som man kan få kjøpt Christmas pudding hele året... Langfredag er den tradisjonellle dagen disse skal spises.
Kryssene på toppen av bollene skal symbolisere korsfestingen, og kan lages med en blanding av mel og vann, av butterdeig, rispapir, glasur eller rett og slett med en kniv; et skåret kryss. Det finnes en mengde overtroiske tradisjoner knyttet til disse påskebollene, blant annet ble det sagt at siden den hadde et kors på deg så skulle man kysse bollen før man spiste den, og hvis man delte den med noen så skulle vennskapet være sikret det neste året. Hvis man tok Hot Cross Buns med i skipet når hav skulle krysses så skulle mannskapet være beskyttet, og hvis man hang en slik bolle i kjøkkenet så skulle det gjøre at man unngikk brann, - og at brødene skulle bli bra hver gang... 





Du trenger:
(24 boller)
ca 900 g hvetemel + 100 gram til kryssene
1 ts salt
1-2 ts mixed spice (krydderblanding bestående av bl.a. kanel, koriander, karve, muskat, ingefær og nellik. Finner du ikke denne så bruk en klype hver av de krudderne du har som er nevnt her.)
1 pose tørrgjær
100 g sukker + 2 ss til kryssene + 2 ts til "glaseringen"
100 g smør, smeltet
100-150 g rosiner
4 1/4 dl lunken melk


Ha 900 g hvetemel i en stor bolle sammen med salt, krydder, gjær og 100 g sukker og bland sammen.
Bland sammen den lunkne melken og det smeltede smøret, rør dette inn i de tørre ingrediensene til du har en løs deig.
Kna i 5-10 minutter, gjerne i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Ha i rosinene mot slutten av eltetiden.
Ha deigklumpen over i en bolle som er smurt med litt olje, dekk den med plastfolie og et kjøkkenhåndkle og sett til side på et lunt sted til den er blitt dobbelt så stor, ca 1 1/2 time.
Kna deigen i et par minutter (det kan hende at du vil trenger mer mel), del den deretter i 24 like store emner og lag runde boller.
Sett dem utover et par bakebrett med bakepapir på.
Legg et rent kjøkkenhåndkle over brettene og hev igjen, ca 30 minutter.
Sett ovnen på 200 C.
Bland sammen 100 g hvetemel med 2 ss sukker og 6-8 ss vann til du har en jevn "pasta". Ha den over i hjørnet av en liten plastpose, klipp av litt av hjørnet (ca 1/2 cm) og sprøyt et kryss over hver av bollene.
Sett i ovnen i ca 15 minutter, til de har fått en fin (lys) brun farge.
Mens bollene stekes: ha 2 ts sukker i en liten kopp eller skål og løs dette opp med 2 ss kokende vann.
Pensle denne sukkerlaken over bollene mens de fortsatt er varme.
Avkjøles på rist.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Pauline Rammos. Drevet av Blogger.

© Pauline’s rom, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena