tirsdag 3. april 2012

Gresk PåskeI Hellas er påsken den største ferine og feiringen I året. Den  i en hel uke og enhver familie har sine egne tradisjoner. I Hellas er påsken større og viktigere enn julen.
Den gresk ortodokse kirke spiller en stor rolle i den greske påsken 'Paska' eller 'Pascha' Choice feiringer.

Greskortodoks påske faller vanligvis en uke etter atvestlig
(Protestantiske, katolske) påske, mens omtrent en gang hvert fjerde år faller den på samme dato.

I 2012 faller gresk påsken på søndag 15. April, en uke etter vestlig påske.

Gresk påske rundt øyene

Mange greske øyer har sine egne ytterligere greske påsketradisjoner. Tradisjonene varierer fra landsby til landsby.

På Kreta lager barn en dukke av Judas, som de brenner på en digert bål utenfor kirken etter lørdagens midnatt-messe.

På Korfu har de"Pot Kaster", som foregår på påskeaften kl 11. Lokalbefolkningen kaster da potter ut av sine vinduer, ogknuser dem på gata nedenfor.

På øya Tilos, er lysene farget rød med fargestoff fra en lokal rot.

Påske Måltid

Steking lam påskedag

Greske påsketradisjoner

Det er mange tradisjoner i Hellas rundt påske, og uken som leder opp til påske spiller en stor rolle i disse. Denne uken er kjent som den stille uke eller 'Megali Evdomada' (bokstavelig talt betyr Stor Uke).

Gjennom Den Hellige Uke holder kirkene gudstjenester minst en gang om dagen. Tradisjonelt spiser ikke folket fast-food, kjøtt, olje eller melkeprodukter til midnatt på påskeaften, etter det symbolske Ressurection.

Hellig mandag - Megali Deftera

Den første dagen av Hellig Uke. Folk går i kirken og kysser ikonet av Kristus.

Hellig tirsdag - Megali Triti

En sorgens dag. Kvinnene baker Påske kjeks "koulouraki" med olje og egg, som skal spises etter at fasten er over på lørdag.

Hellig onsdag - Megali Tetarti

En spesiell gudstjeneste for tilbedere å bli velsignet med olje. Alt husarbeide må bli ferdig i dag.

Skjærtorsdag - Megali Pempti

 i kirken starter tidlig på morgenen i dag og kirkegjengere bøyer seg for Kristus på korset. Kvinnene farger eggene røde med et fargestoff for å symbolisere Jesu blod, og steker påske brød - Tsoureki. Disse vil bli plassert på påske bordet for å bli spist etter lørdag.

Hellig fredag - Megali Paraskevi

Den mest hellige dagen i Den Hellige Uke, og er en sorgens dag. Kirkeklokkene ringer fra soloppgang og hele morgenen. Jentene pynter Epitafio - begravelses båren og en gudstjeneste holdes for Kristi begravelse. I dag er en hviledag for kvinner og menn og der er forbudt å spille kort. I skumringen blir Epitafio paradert gjennom landsbyen eller byens gater med en rolig processon på slep. Dette er en dyster parade.

Påskeaften - Megali Savvato

Kirken har igjen gudtjeneste på morgenen, og kirken er fylt med blomster. I landsbyene står menn for slakting av lammet som spises påskedagen. Kvinnene baker ostepaier - kalitsounia. På Kreta lager barn en efigy av Judas til å brenne på bål senere på midnatt feiringen.

Lørgad Kveld/Natt
 Anastasi, (oppstandelsen), finner sted ved midnatt, og er kulminasjonen av Hellig Uke. Hele Hellas, deltar i kirken på midnattmessen og tenningen av Den Hellige Flamme.
Presten passerer hele menigheten, slik at alle får tent sitt lys med ropet; Christos Anesti - Kristus er oppstanden. Deretter blir det fyrverkeri og folktar sitt tente ys med hjem for å lage korstes tegn (av soten fra lyset) i døråpningen inn til hjemmene sine før de går inn..

Opphøringen av Fasten  foregår nå. Ved midnatt etter gudstjenesten går folk hjem for å spise Mageiritsa - en kjøttsuppe laget med slakteavfall, pluss de røde eggene og kalitsounia.


Påskedag - Kyriaki tou Paska


Familier og venner møtes  påskedag for steking av lam ute på en odde eller hjemme i hagen, og har en stor fest med mat, vin, musikk og dans hele dagen lang.Kalo Paska!

God påske.

Gresk påske Mat

Mageiritsa påske-suppe
En suppe laget med kokt lam-slakteavfall - lever, hjerte og tarmer, smakstilsatt med løk, dill, timian og sitron.

Koulourakia
Søt påske kjeks

Tsoureki
En flettet søtt brød.

Kalitsounia (Kreta)
Myk ost, pakket inn i filodeig og bakt i ovnen.

Røde Egg
Hardkokte egg er farget røde for å symbolisere Jesu blod
0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Pauline Rammos. Drevet av Blogger.

© Pauline’s rom, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena